Park Tweewaters

Door naast VIVID een publiek park aan te leggen, creëren we waardevolle ademruimte voor de hele buurt. Park Tweewaters is een ontwerp van de gerenommeerde landschapsarchitect Bas Smets. Het bestaat uit een groen valleipark aan de rand van de rivieren Dijle en Vunt, en een speelbos in de zone tussen VIVID en de Balk van Beel. 

“We maken terug een natuurlijk reliëf, met een uitzicht op de twee waterlopen in het dal.”

Bas Smets, landschapsarchitect

Valleipark aan de “twee waters”


In de bocht van de Dijle en de Vunt maken we terug een natuurlijke dal. Door het terrein geleidelijk af te graven naar het water toe, krijg je een mooi uitzicht op de rivieren beneden. Zo maken we van het water, dat verscholen lag in het landschap, terug een aangename aanwezigheid in de omgeving. Deze glooiende ligweide, gericht naar het Zuiden, is de perfecte locatie om tot rust te komen in de stad.

“We willen dat je als bezoeker meteen in een andere sfeer komt, als je het park binnenwandelt vanuit het centrum.”

Bas Smets, landschapsarchitect

Ravotten in het speelbos


Aan de andere kant van het park maken we een speelbos. Deze plek nodigt uit tot een actieve beleving van de natuur, met grote bomen, hellingen en verschillende speeltuigen. In het midden komt een heuvel met een grote ronde zitbank. Vooral voor de kinderen is zo’n bos de gedroomde plek om zich helemaal uit te leven.

Natuurlijke begroeiing

Aan de waterkant laten we de natuur deels haar gang gaan. Zo verschijnen er spontaan wilde waterplanten als irissen en riet.

Neutrale grondbalans

Alle grond die wordt afgegraven om het dal te maken, wordt hergebruikt om de heuvels in de rest van het park op te bouwen.

Opvang van water

Bij hevige buien kan de vallei een stukje overstromen. Zo heeft het park ook een functie in de opvang van het water in de buurt.